ÇAKÜ ve TTK Turgut Reis’i Anma Paneli Gerçekleştirdi

Osmanlı imparatorluğu Donanması’nda amirallik yapmış ve Trablusgarp’ın fethedilmesindeki başarıları nedeniyle Trablusgarp Fatihi olarak da anılan Turgut Reis, Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu’nun işbirliği ile düzenlenen “Şehadetinin 457. Yıl Dönümünde Turgut Reis’i Anma Paneli” ile yad edildi.

1551 senesinde Trablusgarp’ın fethi ile “Seyfü-l İslâm” yani İslâmın kılıcı olarak anılmaya başlayan Trablusgarp Fatihi Turgut Reis’i anma paneli, Turgut Reis’in hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile başladı. Gösterimin ardından kürsüye gelen Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Türkiye’ye mâl olmuş çok önemli bir kurum olan Türk Tarih Kurumu ile birlikte tertip edilen panelden son derece mutlu olduklarını belirterek sözlerine başladı. Çiftçi, Karatekin Üniversitesi’nin, Ilgaz Dağı’nın eteklerinde ve turizm potansiyeli yüksek, aynı zamanda arkeolojik ve tarihi potansiyeli olan bir şehirde yer aldığını ifade ederek Çankırılıların da 1000 yıldır kalplerinde yaşattıkları Emir Karatekin’in ismini üniversiteye verdiklerini ve ÇAKÜ’ye tarihi bir misyon yüklediklerini söyledi. Çiftçi: “ Biz de bu doğrultuda, elimizden geldiği kadar, ülkemiz ve milletimizin hedefleri doğrultusunda çalışmaya gayret göstermekteyiz. Elimizdeki en önemli sermaye de nesil sermayemizdir. Bu sermayemizi de nitelikli, donanımlı, değerlerini bilen bireyler olarak yetiştirmeye özen gösteriyoruz. Bizim kültürümüzün en önemli meselesi, içinde barındırdığı dinamiklerdir. Tarihi dinamiklerimizi biz ne kadar çok anlatabilir, onlarla ilgili gerçekleri ortaya çıkarabilirsek, neslimiz ve insanımızla tanıştırabilirsek, kültürümüzü de o ölçüde yaşatmış ve güçlendirmiş oluruz. Tarih, bir medeniyetin ana unsurudur. O nedenle tarihimizi güçlü bir şekilde geleceğe haykırabilirsek, bir meydan okuma yapabilirsek, bu doğrultuda, bizim diğer alanlardaki etki ve gücümüz artacaktır.” dedi.

Çiftçi, günümüzde tarihi olaylardan başlayarak algı yönetimine ağırlık verildiğinin altını çizdi. Çiftçi: “Medeniyetimizin öznesi olan tarihimizi ve tarihimizin kahramanlarını, doğru bir şekilde anlatma mecburiyetindeyiz. Küreselleşen dünya şartlarında, layık olduğumuz yere gelebilmemiz için başta Türk Tarih Kurumu olmak üzere üniversitelerin de çok yoğun bir şekilde çaba sarf etmesi önem arz etmektedir. Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak da bizler şehadetinin 457. yıl dönümünde Turgut Reis’i anarak aynı zamanda geleceğe not bırakıyoruz. Bu vesile ile 16. yüzyıl Türk denizcilik tarihinin önemli önemli simalarında biri olan Turgut Reis’i anarken; Anadolu’dan umudun kesilmemesi adına bazı hususlara değinmek istiyorum. Turgut Reis Anadolu topraklarında; Muğla`da dünyaya gelmiştir. Bir kıyı şehrinde yaşıyor olması münasebetiyle gemide tayfalık yapmaya başlamasının ardından Barbaros Hayreddin paşa ile yolları birleşmiştir. Sonrasında Preveze Deniz Savaşı`nda gönüllü donanmasını kumanda ederek zafere katkı sağlaması da ününü arttırmıştır. Gerçekleştirdiği fetihler sebebiyle Barbaros Hayreddin Paşa’nın vefatının ardından Akdeniz’de onun yerini doldurmuş, 1550 yılında Osmanlı Devleti`nin hizmetine girmesinin ardından da 1551 yılında Trablusgarp`ı fethederek denizcilikteki kabiliyetini göstermiştir. Hatta dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Akdeniz civarında yapılacak seferlerde danışılacak kişi olarak görülmektedir. Zaferleri ve kabiliyeti Tunus ve Cezayir`den Fransa ve İspanya’ya kadar Hıristiyan dünyasında adından korkulur bir ününün oluşmasına sebep oluşmuştur. Bu coğrafya buna benzer örneklerin çok olduğu bir coğrafyadır. Turgut Reis gibi kahramanlarımızın insanımıza ve gençlerimize anlatılması, onların şuurunun nesiller boyunca aktarılması Dünyan`nın içine düştüğü bu medeniyet krizinden insanlığı kurtaracak millet olarak bizlerin tarih sahnesine yeniden çıkmamızı sağlayacaktır diye umuyorum. Bu vesile ile tüm gayet ve destekleri için sayın başkanımız nezdinde tüm Türk Tarih Kurumu üyeleri ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Fotoğraflar için tıklayınız.

Yayınlanma Tarihi: 30 Haziran 2022 Perşembe
Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2022 Perşembe